Дізнайтеся чим корисні спеції і прянощі
Здавна люди намагалися зробити свою їжу більш ароматною і смачною. І допомагали їм у цьому, насамперед, рослини. Протягом століть їх свіжі або висушені частини додавалися в найрізноманітніші страви. У сучасній кулінарії існує кілька сотень видів прянощів. Одні з них надають стравам вишуканий смак, а інші - тонкий аромат.
У той же час, не багато хто здогадуються, що більшість приправ має ще й цілющі властивості. Адже містяться в них мікроелементи і ефірні масла можуть не тільки підвищувати імунітет, але і попереджати виникнення багатьох хвороб.
Кардамон ще в традиційній індійській медицині вважався одним з кращих стимуляторів травлення. При цьому він, на відміну від перцю, гірчиці, цибулі та часнику, не надає подразнюючої дії на слизову оболонку рота і шлунка. Кардамон допомагає при нудоті і нетравленні шлунка, особливо рекомендується при астмі і мігрені.
Карі має протипухлинні властивості, допомагає при ентероколіті, гепатиті і холециститі. Листя каррі знімають запальні процеси в нирках, очищають кров від інфекцій білкових шлаків, а також лікують ангіну і фурункульоз шкіри. Крім того, каррі допомагає нашому організму справлятися з пневмонією, поліартрит, остеохондроз і запаленням сечового міхура.
Кмин покращує травлення, знімає біль у шлунку та кишечнику. Чай з кмину рекомендується при кашлі. Щоб його приготувати, необхідно одну чайну ложку подрібненого насіння залити 1/4 л киплячої води. Після цього дати настоятися і через 10 хвилин процідити. Такий чай потрібно пити теплим, невеликими ковтками.
Розмарин тонізує, допомагає при перевтомі і знімає синдром хронічної втоми. Він покращує роботу мозку і стимулює інтелектуальні здібності. У деяких країнах курильні препарати, виготовлені з листя розмарину, застосовують при бронхіальній астмі. Також вважається, що при статевому безсиллі розмарин діє не гірше, ніж віагра.
Коріандр знімає спазми, покращує травлення і заспокоює нерви. Особливо рекомендується при кровотечах з ясен, а також при недокрів'ї та гіпертонії. Насіння коріандру є потужним стимулятором імунної системи і використовується для приготування багатьох жовчогінних і болезаспокійливих ліків.
Імбир нормалізує діяльність щитовидної залози, а також розріджує кров і постачає мозок киснем. Тим самим допомагає позбутися головного болю. Імбирний чай – хороший засіб від застуди і втоми, він відновлює імунітет і оздоровлює організм. А масаж з імбирним маслом допомагає при ревматизмі та артриті.
Куркума рекомендується при частих застудах і як профілактичний засіб від онкологічних захворювань. Володіє протизапальними властивостями. Корисна при виразковому коліті, сечокам'яної хвороби, поліартриті, остеохондрозі, захворюваннях печінки і нирок. Куркума з теплим молоком відновлює сили при м'язової слабкості і сприятливо впливає на роботу суглобів.
Лавровий лист допомагає при діабеті, стоматиті, болях в суглобах, а також надмірної пітливості і гаймориті. А що містяться в листках ароматичні речовини лавра пригнічують розвиток туберкульозної палички і в цілому підвищують імунітет.
Чорний перець і чилі покращують травлення і кровообіг. Перець знищує багато видів бактерій і володіє антисептичною властивістю. Дослідження, проведені нещодавно австралійськими вченими, показали, що чилі не тільки є багатим рослинним джерелом вітаміну С, а й ефективним засобом в боротьбі з безсонням.
Шафран знижує рівень шкідливого холестерину і покращує травлення. Рекомендується при анемії і серцево-судинних захворюваннях. Шафран очищає кров і має антисептичну дію, а також впливає на органи дихання.
Гвоздика збуджує апетит, нормалізує мозковий кровообіг і зміцнює пам'ять. Допомагає при серцево-судинних захворюваннях, бронхіті і грижі. Гвоздика здатна зміцнювати ясна, знімати зубний біль і надавати сприятливий вплив на нервову систему.
Кориця підвищує апетит і покращує травлення. Вона активізує роботу нирок і печінки. Сприяє нормалізації роботи шлунка і кишечника. Вважається, що спиртовий екстракт кори кориці надає згубну дію на туберкульозні палички і віруси.
Кунжут заспокоює нерви і знижує рівень холестерину в крові. Завдяки вмісту клітковини, сприяє роботі кишечника, запобігаючи захворювання травного тракту, в тому числі і рак. Крім того, як кажуть медики, одна столова ложка кунжутного масла підвищує вміст кальцію в організмі в три рази.
Слід пам'ятати, що незважаючи на лікувальні властивості приправ, зловживати ними не варто. Надлишок спецій викликає запалення шлунково-кишкового тракту. Це може призвести до гастриту, холециститу, панкреатиту і навіть раку шлунка".
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті