Спеції, що до чого підходить?
Запашний перець, чорний кардамон, корицю в паличках і інші "великі" прянощі кладуть на початку приготування їжі. Чорний перець, кмин, фенхель, зелений кардамон — в середині. Імбир, спеції у вигляді порошку і готові суміші - за пару хвилин до вимкнення вогню. І останнє: пряні страви краще з'їсти відразу - при повторному розігріванні прянощі втрачають свій аромат.
Як правильно купувати прянощі і спеції?
Насамперед, зверніть увагу на термін зберігання або кінцеву дату використання. Якщо Ви купуєте приправу в пакетиках, уважно огляньте упаковку: вона не повинна бути м'ятою і вже тим більше рваною, потрясіть її — спеції в ній не повинні бути зліпленими в однорідну масу. Саме з цієї причини слід віддавати перевагу приправ в баночках, у яких слід перевірити герметичність кришки. Бажано купувати спеції і прянощі в магазині, ніж на ринку, де часом умови зберігання не витримують ніякої критики.
Щоб ваша страва вийшла смачною і ароматною, потрібно знати, які саме прянощі підходять до певних страв:
- Для м'яса: червоний, чорний, запашний перець або гвоздика, майоран, чебрець, кмин, куркума, цибуля, орегано.
- Для птиці: чебрець, майоран, розмарин, шавлія, чебрець, базилік.
- Для риби: лавровий лист, білий перець, імбир, запашний перець, цибуля, коріандр, перець чилі, гірчиця, кріп, чебрець.
- Для гриля: червоний перець, запашний перець, кардамон, чебрець, майоран, мускатний горіх і мускатний колір, кмин, імбир, перець чилі.
- Для дичини: чебрець, материнка звичайна, запашний перець, червоний перець, ялівець.
- Для рагу: червоний перець, імбир, куркума, коріандр, гірчиця, кардамон, кмин, чорний перець, запашний перець, мускатний горіх, гвоздика.
- Для капусти: коріандр, фенхель, кумін, насіння чорної гірчиці.
- Для картоплі: коріандр, куркума і асафетида.
- Для бобових: кумін, асафетида, імбир, перець, м'ята лавандова і коріандр.
- Для маринадів: лавровий лист, ялівець (ягоди додають в маринади при приготуванні м'яса дичини та риби), гілки кропу з бутонами, квітками або насінням.
- Для фруктів, соків, компотів: кориця, гвоздика, імбир, бадьян, кардамон.
- Для паштетів: білий перець, кориця, імбир, лавровий лист, гвоздика, кориця, бадьян, імбир, кардамон.
- Для випічки: гвоздика, кориця, бадьян, імбир, кардамон, перець запашний, апельсинова цедра, аніс, кунжут, мак, ваніль.
- Для гарячого молока: кориця, кардамон, шафран.
Деякі спеції здатні не тільки врятувати навіть безнадійно зіпсоване блюдо, але і допомогти впоратися із захворюваннями і усунути легке нездужання. Наприклад, аніс лікує деякі гінекологічні захворювання, має протизастудні властивості, полегшує роботу печінки при гепатитах. А така чудова приправа, як бадьян, добре допомагає при кашлі та застуді. Від застуди можна позбутися і за допомогою імбирного кореня, який не тільки позбавить вас від нежиті та кашлю, але і допоможе при нудоті та інших проблемах з травленням. Якщо ви часто страждаєте від головного болю, можете спробувати полегшити свій стан за допомогою чаю з майорану. Щоб зробити такий чай, залийте жменю сушеного майорану окропом і настоюйте протягом 15 хвилин. Крім того, майоран часто додають в жирні і трудноперевариваемые страви, так як він сприяє виробленню шлункового соку і позбавляє від важкості у шлунку.
Якщо Ви примудрилися обжертися, випийте настій на основі м'яти - він допоможе відчути себе краще. При хворобах серця і органів дихання додавайте в їжу перець чилі, а якщо бажаєте позбутися від набряків - петрушку. Перед іспитом або зборами, де Ви повинні будете робити доповідь, з'їжте що-небудь з додаванням гвоздики. Ця приправа покращує пам'ять і розумові здібності. До речі, гвоздика володіє протизапальною і знеболюючою дією. Ватка, змочена гвоздиковим маслом і прикладена до хворого зуба, допоможе дотерпіти до походу до стоматолога без сильних страждань.
Але не потрібно намагатися позбутися за допомогою спецій від усіх болячок разом, адже деякі приправи просто не поєднуються один з одним. Наприклад, кмин покращує апетит і травлення, однак навіть самий звірячий апетит не допоможе, якщо крім кмину покласти в каструльку інші приправи (виняток становлять сіль і перець), адже в цьому випадку блюдо вийде зовсім несмачним. А базилік, який рекомендують при нетравленні шлунка, не терпить поруч із собою нічого, крім часнику.
Висновок
Загалом, при готуванні страв виявляйте підвищений інтерес до пряно-ароматичних рослин. Адже в перекладі з латини "specio" означає "щось, що вселяє повагу". І є за що. Спеції різноманітять харчування, даючи в різних поєднаннях з звичайними продуктами ароматичну й смакову гармонію. У прянощах виявлено значну кількість вітамінів, мінеральних солей, інших корисних речовин. Містяться в пряно-ароматичних рослинах ефірні олії, глюкозиди, тонічні і смакові речовини покращують кулінарне якість продуктів, змінюють їх консистенцію, збуджують діяльність нюхових, смакових і травних органів, викликають апетит, посилюють засвоюваність поживних елементів, що сприятливо впливають на їх обмін, діяльність нервової і серцево-судинної систем і т. д. Крім того прянощі застосовуються в якості дезинфикаторов, консервантів, ароматизаторів косметики.
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті