Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1297 відгуків
0800 215 346
+38068 369 75 33
УкраинаДніпропетровська областьДніпро
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

Дієта чи світогляд? Корисно їсти лише сире

Дієта чи світогляд? Корисно їсти лише сире

Сироїди кажуть, що проблем зі здоров'ям у них стало суттєво менше! Може, варто перейти на таке харчування?

Сироїдіння — це не тільки дієта, але і особливий світогляд. Причому досить екстремальне: виключно сира їжа груба для нашої травної системи. І строго витримати таке харчування без особливої філософії можуть далеко не всі.

Багатьом сироїдам допомагає їх обожнювання природи. Вони вірять у те, що спочатку люди харчувалися сирими продуктами і приготована їжа не могла включатися в кругообіг речовин в природі. На їх думку, це шкодить природі, до якої вони ставляться вкрай дбайливо. Серед їх принципів: не вбивати тварин (і не є їх, природно), не знищувати рослини, викопуючи їх з коренем або зрубуючи на корені. Що можна? Збирати дозрілі плоди, ягоди і овочі, не завдаючи шкоди рослині.

З іншого боку, сироїди цілком раціонально стверджують, що будь-які продукти після теплової та іншої обробки втрачають не тільки вітаміни, але і інші корисні речовини. І що при впливі температури утворюються канцерогени, акриламід, трансжири та інші шкідливі компоненти. В принципі, в усьому цьому є сенс. Але, як це ні парадоксально, в експериментах було показано, що після готування багато овочі стають навіть корисніше. Ставши більш м'якими, вони легше віддають вітаміни, антиоксиданти та інші корисні речовини, ніж сирі продукти. І в результаті засвоєння цих речовин тільки збільшується. Тоді як багато корисностей, «замурованих» у клітковині сирих овочів, проходить травний тракт транзитом, не засвоюючи.

В останні роки на Заході з'явилося протягом, яке менш фанатично ставиться до догм і філософії сироїдіння і використовує таке харчування тільки епізодично для очищення організму або зниження ваги. Наприклад, тиждень «сироїдіння» змінюють два місяці просто здорового харчування без радикальних заборон.

Як їдять сироїди

Процес харчування у сироїд відрізняється від традиційного: в обід немає першого, другого і третього страв. Сироїди діляться в цьому плані на дві групи.

Перші — монотрофы. В один прийом їжі вони споживають тільки якийсь один фрукт, овоч або інший рослинний продукт. Наприклад, починають день з яблука, через годину можуть з'їсти апельсин, ще через годину — горіхи, потім — помідори і так далі.

Друга група — змішане сироїдіння. В один прийом їжі можна споживати кілька схожих продуктів. Наприклад, різні овочі або різні фрукти, допускається змішання фруктів з овочами або горіхами. Також можна змішувати тваринні продукти з молочними, але не з рослинними.

Анатолій Гендін, гастрономічний журналіст, письменник і блогер:

— По всьому світу найрізноманітніші продукти, які ми звикли варити, смажити або запікати, місцеві жителі іноді їдять і сирими. Мова тут, звичайно, не про банальні овочах і фруктах, а про м'ясі та рибі, які в нашій вітчизняній культурі споживаються тільки в приготованому вигляді. Так, сире м'ясо я вперше спробував в італійському П'ємонті. Його приготували на моїх очах. Шматок свіжої телятини не відразу кинули на тарілку, а спочатку вручну, двома великими ножами нарубали до консистенції великого фаршу, злегка посолили і збризнули оливковою олією. Це виявилося дуже смачно!

На іншому кінці землі, в Південній Кореї, оптовий рибний ринок мені запам'ятався на все життя апетитним морським ароматом свіжої риби. Її шматочки рибалки і торговці з задоволенням наминали без всякої варіння або смаження, умочуючи в пряний соус.

Основний критерій відбору продуктів для сирих страв — їх безумовна свіжість. Ми вже якось не замислюємося над першопричиною наших кулінарних надмірностей, але адже теплова обробка харчової сировини — це перш за все спосіб його знешкодити. Надання кращого смаку і аромату придумали потім.

Так, наші шлунки вже давно відвикли від первісно натуральної їжі, і переймати повсякденний досвід інших народів потрібно обережно. Не всяке м'ясо можна їсти сирим, навіть якщо воно свіже. Свинина все-таки небезпечна, краще не ризикувати. А ось телятину спробуйте при нагоді. Особливо якщо будете в П'ємонті.

Що сироїдам можна їсти

  • Свіжі фрукти, овочі, зелень
  • Сухофрукти
  • Овочі та зелень, засушені без солі і приправ
  • Рослинні олії холодного віджиму
  • Пророщені крупи, інші зернові та бобові

     

  • Що сироїдам можна їсти

  • Свіжі фрукти, овочі, зелень
  • Сухофрукти
  • Овочі та зелень, засушені без солі і приправ
  • Рослинні олії холодного віджиму
  • Пророщені крупи, інші зернові та бобові

     

Сироїдіння буває різним

Веганську (найбільш поширена форма сироїдіння)

Повне і абсолютне виключення продуктів тваринного походження.

Вегетаріанське

Виключені м'ясо і риба, але часто допускаються молоко і молочні продукти і/або яйця.

Фрукторианское

75% їжі припадає на фрукти і ягоди, решта — багато овочі, бобові, горіхи, зернові та насіння. Але допускаються тільки ті дари природи, для збору яких не потрібно знищувати рослина, як, наприклад, це буває при викопуванні картоплі та інших корнеклубневых рослин.

Всеїдна

Допускаються молочні продукти, а також м'ясо, яйця, риба, морепродукти (але тільки в сирому або в'яленому вигляді).

Сиром'ясоїдіння (м'ясоїдна сироїдіння)

Основа харчування не фрукти та овочі, а сирі або в'ялені м'ясо, риба, морепродукти, а також молоко і яйця.

Шкода і користь сироїдіння

Мінуси:

  • Поява у багатьох, пробують сироїдіння, нудоти і діареї.
  • Проблеми з зубами — з-за грубої їжі більше страждає емаль.

Плюси:

  • Знижений вміст в крові холестерину і тригліцеридів.
  • Поліпшення стану деяких хворих ревматоїдним артритом та фибромиалгией.

Вадим Крилов, лікар-ендокринолог, дієтолог, творець авторської програми харчування:

— Сегодня в диетологии многие любят бросаться из одной крайности в другую. И сыроедение — из числа крайностей. Хомо сапиенс с самого начала своего появления 40-50 тыс. лет назад уже готовил пищу на огне. Конечно, он ел и сырое, но, как правило, это были овощи, фрукты и ягоды. Наша пищеварительная система приспособлена к пище, прошедшей термическую обработку, а в сыром виде нормально воспринимаются лишь некоторые дары природы. Если вы будете есть только сырое, то возможен недостаток ферментов, ведь такая пища гораздо грубее и для её переваривания их нужно больше. Это может привести к тошноте и диарее. А избыток кислот в овощах и фруктах агрессивен, способствует развитию гастрита и язвенной болезни. Плюс необработанные мясо, птица и рыба очень быстро портятся и из-за этого вызывают тяжёлые отравления. Именно поэтому подобные продукты потребляют традиционно приготовленными, а не сырыми. К тому же некоторые сырые продукты, как, например, фасоль и другие бобовые, содержат токсичные вещества, разрушающиеся только при готовке. А сырые яйца препятствуют усвоению витамина Н (биотин). Прихильники сироїдіння кажуть, що готування знищує вітаміни та інші корисні речовини. Це справедливо лише частково: руйнуються тільки деякі речовини, і то не повністю. Але є просте і гарне правило, що дозволяє отримати масу вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин: з'їдайте щодня 5 свіжих фруктів і овочів. Наприклад, апельсин, яблуко, помідор, огірок і перець.

 
Інші статті