Орієнтовний огляд запахів і смаків найбільш відомих прянощів
Аніс (бедринець аніс)
Цілі плоди мають злегка пряним ароматом, в молотом вигляді пряно пахнуть, освежающе і солодкувато. Смак освіжаючий, пряно-ароматний.
Аніс звичайний
Ароматно пахне, пряно, освежающе і солодкувато. Запах його більш важкий, ніж у відомого бедренца анісу. Смак приємний, солодкуватий.
Базилік звичайний
Запах пряно-ароматний, смак дуже ароматний, гіркуватий, протягом короткого часу злегка солодкуватий.
Бедринець камнеломковый
Запах слабкий і невиразний. Смак терпкий, сильний, злегка терпкий, освіжаючий і ароматний. Смак схожий на смак огірків, який спочатку солодкувато-пряний, а пізніше сильно пряний.
Ваніль
Ароматно пахне, солодкувато і освежающе. Смак гірко-ароматну.
Галгант
Запах пряний. Смак пекучий, пряний, почасти нагадує імбир.
Гвоздика
Пахне сильно, пряно. Смак пряний і пекучий.
Глютамат
Не має ні смаку, ні запаху.
Гірчиця
залежно від способу приготування запах буває тонким, не сильним, гострим і навіть колючим. Прісний смак, іноді солодкуватий, пряний, гострий і навіть пекучий, що також залежить від способу приготування гірчиці.
Гриби
Практично у кожного гриба свій, притаманний тільки йому, типовий смак і запах. Тому їх краще використовувати в суміші. Смак грибів здебільшого пряний і ароматну. Деякі види, що ростуть під хвойними деревами, мають смолистим смаком. Запах грибів здебільшого не сильний, деякі володіють своєрідним ароматом, інші мають борошнистий запах, мильний, пахнуть ароматно і навіть духмяно, а деякі види - огидно.
Материнка звичайна
Запах не сильний. Смак сильний, терпкий і пряний.
Імбир
сильний Запах і пряний. Смак пекучий, пряний і ароматну.
Гісоп лікарський
Пахне приємно, ароматно. Смак терпко-пряний.
Каперси
Запах слабкий. Смак пряний, сильний, терпкий і злегка гіркий, залежно від способу приготування - кислий і солоний.
Кардамон
Запах дуже пряний. Смак гострий і пряний.
Коріандр посівний
Запах ароматний. Смак різкий, терпкий і ароматну.
Кориця
Запах дуже своєрідний, ароматний. Смак пекучий, гіркуватий і солодкуватий.
Крес-салат, сердечник гіркий, крес водяний
Смак і аромат у них майже однакові. Смак злегка пекучий, гіркуватий, ароматну, своєрідний, нагадує хрін і редьку. Смак водяного кресу кілька більш терпкий і освіжаючий. Запах слабкий, ароматний і своєрідний.
Купырь бутенелистный
Пахне приємно і слабо. Смак солодкуватий, пряний і ароматну, ніжніший, ніж у петрушки, і нагадує аніс.
Куркума
ароматно Пахне. Смак різкий, терпкий і ароматну.
Карі
Запах ароматний. Смак гострий, пряний.
Лаванда лікарська
Пахне сильно, своєрідно пряно. Смак пряний і трохи терпкий.
Лавровий лист (лавр благородний)
Запах слабоароматный, смак терпкий, пряний, гострий і гіркий.
Цибуля-порей
цибульний Запах і смак, ароматний, але більш тонкий, ніж у цибулі ріпчастої.
Цибуля-різанець
Пахне цибулею, ароматно і специфічно. Смак цибулі, ароматний, але тонше і шляхетніше, ніж у цибулі ріпчастої.
Цибуля ріпчаста
Запах цибулі буває слабким, але і різким, і навіть колючим, залежно від виду.
Любисток лікарський
Володіє різким, пряним запахом, що нагадує приправу "маггі". Спочатку солодкуватий смак, пізніше - гострий, пряний і гіркуватий.
Майоран садовий
Запах сильний, ароматний. Смак дуже пряний, як і у чебрецю, але тонше і слабше.
Маслина європейська
Запах слабкий. Смак пряний, терпкий і гіркий.
Меліса лікарська
Запах дуже ароматний і освіжаючий. Смак ароматну, освіжаючий, з лимонним присмаком.
Мигдаль звичайний
В цілому вигляді не пахне. В нарізаному вигляді володіє специфічним смаком, типовим гірко-мигдальним і терпким.
Ялівець звичайний
Запах пряний, слабкий. Смак пряний, терпкий і солодкуватий.
Мускатний горіх і мускатний колір
Запах слабоароматный. Смак спочатку слабкий, тонкий, пізніше - гострий, пряний.
М'ята перцева
Запах специфічно ароматний, ментоловий. Смак пряний, освіжаючий і холодні м'ятний.
Огіркова трава
Запах слабкий, невиразний. Смак незвичайно освіжаючий, нагадує свіжі огірки з присмаком цибулі.
Пастернак посівний
Запах легкий. Смак гіркуватий, солодкуватий і ароматну.
Перець духмяний
Пахне дуже ароматно і гостро. Смак своєрідний, пекучий, гострий, середній між смаком чорного перцю, гвоздики, кориці і мускатного горіха.
Перець кайєнський (червоний пекучий, "Табаско")
Запах слабкий. Смак різкий, гострий аж до надзвичайно пекучого, що нагадує пекучий перець. Гострота смаку залежить від виду.
Перець червоний
Запах слабкий, своєрідний. Смак солодкуватий, пряний, від гострого до дуже пекучого в залежності від виду.
Перець чорний
Запах гострий, пряний. Смак дуже освіжаючий і пряний. Більш тонким ароматом і смаком володіє перець білий і зелений. Цілий перець має більш сильним ароматом, ніж мелений.
Петрушка городня
Пахне пряно, слабо. Смак освіжаючий, легкий і пряний, терпкий і солодкуватий.
Полин звичайна
Володіє сильним ароматом. Смак пряний і терпкий, з пікантним гіркуватим присмаком.
Портулак городній
Запах слабкий. Смак злегка ароматну і освіжаючий.
Розмарин лікарський
Володіє сильним камфорним запахом, що нагадує сосну. Смак дуже ароматний, а пізніше - слабопекучий.
Рута запашна
Володіє сильним, своєрідним ароматом, смак гіркий, пряний, ароматний, пікантний і своєрідний.
Селера пахуча
Володіє своєрідним ароматом. Смак гіркий, своєрідний і ароматну.
Чебрець звичайний
Володіє дуже сильним ароматом. Смак сильно пряний, гіркий і ароматну.
Кмин звичайний
Запах гострий і пряний. Смак не виражений, сильно пряний.
Деревій звичайний
Запах слабкий, приємний. Смак пряний, гіркий.
Кріп пахучий
Володіє сильним, своєрідним, освіжаючим ароматом. Смак добре виражений, ароматну і освіжаючий.
Фенхель звичайний
Запах пряний. Смак солодкуватий, виражений, слабопекучий.
Хрін сільський
Запах різкий і міцний. Смак пекучий аж до різко пекучого, гострий і міцний.
Цитруси
В якості прянощів використовується сік і свіжа або сушена кірка. Цитруси володіють специфічним ароматом. Смак їх буває різним - від кислого до солодкого, освіжаючим. Смак кірки терпкий, з вираженим ароматом.
Чабер садовий
Володіє слабким ароматом. Смак пікантний, остропряный і слабо ароматну.
Часник
Запах різко виражений, деяким він здається неприємним. Смак гострий і пекучий, нагадує лук.
Шавлія лікарський
Запах гострий, пряний. Смак гіркий і пряний.
Шафран посівний
Запах сильний, специфічний. Смак гіркуватий, пряний.
Естрагон
Запах виражений слабо, приємний. Смак пряний, і сильний, терпкий.
Маренка пахуча
Запах приємний, нагадує аромат куркуми. Смак гіркуватий, пряний.
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті