Здорові продукти
Однак як розібратися, які продукти здорові, а які не дуже, якщо на кожній другій етикетці значиться «еко», «біо», «натуральний»?
На Заході тріумфальний хід продуктів категорії healthy & wellness (саме так там позначаються здорові продукти) почалося ще в 1970-е роки. «Ця категорія характеризується підвищеним попитом з боку споживачів у розвинених країнах, – коментує Юргита Ванаге, керівник відділу маркетингу регіону Центральної та Східної Європи компанії Euromonitor, – до неї традиційно відносяться фортифицированные продукти, продукти зі зниженим вмістом цукру, солі, жирів, цільнозернові продукти, «органік фуд», а також «діабетичні продукти». Однак багато експертів стверджують, що поняття «здорові продукти» відображає не стільки властивості самих продуктів, скільки очікування споживачів і маркетинговий відповідь виробників на ці очікування. І справді, не вважати ж здоровим продуктом чіпси зі зниженим вмістом солі!
Так що ж, ніяких здорових продуктів в реальності не існує, це лише виверти маркетологів? Існують, але не треба їх плутати з корисними продуктами – це різні речі, каже лікар-дієтолог Олексій Добровольський. Корисні – це продукти, поліпшені в процесі виробництва: в них або зменшено вміст шкідливих речовин (солі, цукру, холестерину), або, навпаки, додані необхідні компоненти (вітаміни, мікроелементи тощо). «Користі в таких продуктах, звичайно, більше, – резюмує Олексій Добровольський, – але все ж основне значення має сам продукт, а корисний він, слід вирішувати в кожному окремому випадку». Швидше за все, у чіпсів зі зниженим вмістом солі і жувальної гумки з вітаміном с шансів потрапити в категорію не те що здорових, але навіть і корисних продуктів небагато.
Однак, щоб продукт можна було назвати здоровим, він повинен бути спочатку вирощений без застосування хімікатів, стимуляторів росту і методів генної інженерії, а потім оброблений без використання хімічних добавок і консервантів. «До категорії healthy & wellness відносяться не тільки біологічно чисті продукти харчування, – продовжує Катаріна Иккерт, дієтолог компанії «Біо Гурме», але і звичайні продукти харчування і вітамінізовані препарати, що сприяють поліпшенню обміну речовин і ведуть до оздоровлення і зміцнення організму».
Отже, в строгому сенсі слова до здоровим відносяться біопродукти (органічні, натуральні). У їх виробництві не використовуються синтетичні добрива, генно-модифіковані компоненти і отрутохімікати. Грунт обробляється щадним чином з використанням в основному ручної праці. Тварини утримуються в природних умовах і харчувалися натуральною їжею, без штучних добавок. При переробці не використовуються штучні добавки (консерванти, ідентичні натуральним ароматизатори, стабілізатори тощо).
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті