Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2481 відгук
+380 (98) 400-91-15
+380 (68) 369-75-33
0 (800) 21-53-46
Дніпро, Україна
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

Зберігання спецій і прянощів

Зберігання спецій і прянощів

З давніх часів люди ставилися до прянощів, як до одного з найцінніших багатств, дарованих природою.

Цілі флотилії вирушали з Європи в Індію заради прянощів, і дозволити купити їх собі могли тільки дуже багаті люди.

Як в ті давні часи, так і зараз при покупці спецій і прянощів слід звертати увагу на багато параметрів, в тому числі і на вартість. Звичайно ж, краще купувати прянощі там, де вони ростуть, але не у кожного є можливість регулярно відвідувати Індію, країни Сходу, Перу, Уругвай та інші країни Латинської Америки. Не складно переконатися у простій істині: чим дешевше пряність, тим гірше її якість.

Зберігання спецій і прянощів також вимагає особливого підходу і тут потрібно дотримуватися цілий ряд правил. Фахівці стверджують, що зберігання спецій і прянощів має здійснюватися виключно в скляних ємностях з щільно закриваються кришками. Багато виробників посуду випускають спеціальні ємності для зберігання спецій, з герметично закриваються кришками. Такі ємності можуть бути різних обсягів. Банки зі спеціями необхідно помістити в темне, сухе, прохолодне місце, наприклад, в кухонну шафу і комору.

Не рекомендується зберігання спецій і прянощів поблизу електричних та газових плит, кухонного миття, біля або навпроти вікна (спеції будуть втрачати свої властивості при попаданні на них прямих сонячних променів).

Навіть за умови дотримання всіх правил, зберігання спецій і прянощів не може бути тривалим. Перемелені спеції зберігають свої смакові якості і аромат близько 9 місяців, цілі – один рік. Свіжі пряні трави, такі як базилік, петрушка, кріп, кінза, м'ята, естрагон можна зберігати протягом всього декількох днів в холодильнику. Для більш тривалого зберігання зелень можна висушити або заморозити. Зберігання спецій і прянощів вимагає дбайливого ставлення. Не можна діставати спеції з банки мокрими руками, краще використовувати сухий інструмент (ложку або ніж). Якщо в ємність потрапить волога, то спеції відволожаться, і може початися процес гниття.

Гурмани і досвідчені кулінари зберігають спеції тільки в неразмолотом вигляді, це негласні істини. Правильне зберігання спецій і прянощів стане запорукою збереження смаку, кольору і аромату. Якщо ж огляд показав, що прянощі втратили свій первісний вигляд і запах, то їх необхідно замінити, інакше смак їжі може бути безповоротно зіпсований. У процесі приготування страви не слід тримати банку з прянощами над каструлею або сковорідкою, пар може потрапити в банку. Від цього аромат і смак спецій стане слабшою. Відразу ж після використання ємності з прянощами треба щільно закривати кришкою. Деякі види прянощів, наприклад перець чилі, паприку або червоний перець краще зберігати у холодильнику, у відсіку, де температура близько 0 °С.

Зберігання спецій і прянощів має бути в різних ємностях. Не можна зсипати всі в одну банку, спеції змішаються і придбають невластиві їм аромати. Не слід довіряти і целофановим пакетів. Вони ненадійні, можуть легко порватися, і в спеціях заведуться комахи. Природно такі прянощі не годяться для приготування страв, їх доведеться викинути.

Для подрібнення таких спецій як чорний, білий, зелений, рожевий перець, мускатний горіх можна використовувати спеціальну кулінарну млин, але справжні професіонали сприймають тільки ступку. Ідеальний варіант – це ступка, зроблена з натурального каменю. Подрібнюють прянощі безпосередньо в процесі приготування страви.

Вирушаючи в подорож за кордон, не забудьте заглянути на місцевий ринок і придбати кілька баночок автентичних спецій, які ростуть в даному регіоні, але не купуйте занадто багато, великий запас складно зберегти у первісному вигляді.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner