Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1297 відгуків
0800 215 346
+38068 369 75 33
УкраинаДніпропетровська областьДніпро
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

Що з'їсти, щоб не хворіти? 11 продуктів для захисту від застуди

Що з'їсти, щоб не хворіти? 11 продуктів для захисту від застуди

Продукти можуть полегшити застуду чи це міф?

Продукти відіграють важливу роль у попередженні і лікуванні багатьох хвороб. В тому числі і ГРВІ — гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Застуда — одне з народних назв для цієї групи захворювань. На Заході проводилися спеціальні дослідження по ефективності ряду продуктів і страв при ГРВІ. І ось що вони показали.

#1. Курячий бульйон

Відомі два дослідження гарячого курячого бульйону при застудах. Одне з них провели лікарі з лікарні Маунт-Синай у Флориді, вони пояснили лікувальну дію бульйону двома компонентами. Перший — амінокислота цистин, якої багато в курячому м'ясі, другий — капсаїцин, він міститься в перці, який обов'язково входить в рецептуру бульйону. Його лікувальний ефект підтвердили у випробуваннях і лікарі з медичного центру в Університеті Небраски. На їхню думку, курячий бульйон містить інгредієнти, здатні позитивно впливати на імунну систему. Є в ньому і речовини, що заспокоюють біль у горлі і кашель, а також поліпшують загальне самопочуття при застуді. Вчені рекомендують робити бульйон з наступних інгредієнтів: куряче м'ясо, цибулю, картоплю, пастернак, ріпа, стебла селери і петрушки. Причому вони стверджують, що його можна не солити. І це хороший рецепт: солона їжа реально сприяє посиленню симптомів застуди.

І ще, бульйон краще подавати гарячим, і спочатку їм треба подихати, вдихаючи ароматні пари. Це підсилює лікувальний ефект.

#2. Часник

«Всі знають, що при застуді часник корисний, це правда, — розповідає Костянтин Спагіїв, кандидат медичних наук, лікар однієї з московських поліклінік. — Але не всі вміють ним лікуватися. Якщо з'їсти зубчик, він не піде на користь. Часник потрібно правильно приготувати: зубчики треба дрібно-дрібно нашаткувати і почекати, поки часник сам перетворить себе в диво-ліки. Під дією кисню в роздавлених часникових клітинах активуються ферменти, що перетворюють неактивна речовина алліін в могутній засіб алліцин (назви відрізняються однією літерою «ц»). Ідеальний час для накопичення цієї речовини — 15 хвилин. Алліцин містить сірку і володіє сильним фармацевтичним дією. Він захищає серце і судини, знижується тиск, має протиракову дію. І він же допомагає при грипі та застуді — підсилює імунітет і має протимікробну і противірусну дії. Корисніше часник сирий, його можна додавати в салати, бутерброди, натирати на хлібну скоринку. Вчені з Німеччини, які вивчали лікувальні та профілактичні властивості часнику при різних захворюваннях, прийшли до висновку, що щодня непогано з'їдати не менше 2 зубчиків. Під час застуди дозу можна помножити на два.

#3. Цибуля ріпчаста

Цибуля багато в чому схожий на часник. Його медичні властивості теж пов'язані з сполуками сірки, і вони теж активуються, якщо цибулю нашаткувати і залишити на деякий час на повітрі. Багато в цибулі і корисних флавоноїдів. Причому в червоному і фіолетовому луці їх більше — вони і надають забарвлення цибулин. Тому при застуді частіше їжте цибулю у всіх видах. Корисніше він сирим — при температурній обробці багато важливі компоненти руйнуються. Але є компромісний спосіб. Поріжте цибулину тонкими кільцями або півкільцями, залийте на півхвилини окропом, а потім швидко охолодіть цибулю проточною водою. Це буде прекрасна основа для салатів і приправ.

#4. Міцні напої

Найвідоміший — глінтвейн. Він набагато корисніше міцних напоїв типу горілки і коньяку, які, як багато хто припускає, потрібно випити, якщо промочити ноги. Глінтвейн і йому подібні напої містять спеції, прянощі і цитрусові. Найчастіше їх роблять з гвоздикою, імбиром, корицею, мускатним горіхом, чорним перцем і т. д. Подібні компоненти містять багато корисних антиоксидантів та ефірно-олійних речовин. Останні часто використовують у багатьох препаратах для лікування застуди. Перед тим як випити глінтвейн, зробіть з ним інгаляцію — подихайте над гарячим напоєм.

Не купуйте готові глінтвейни і суміші для них. У них часто використовують ароматизатори — і лікувальний ефект напою прагне до нуля. Не беріть для глінтвейну та інших міцних напоїв дорогі вина. Купіть найпростіші, краще сухі, ніж напівсолодкі, солодкі або кріплені. Для солодощі використовуйте цукор, а краще мед. Справа в тому, що при нагріванні смак вина і міцного алкоголю різко знижується — з парами випаровуються найкращі аромати. Це все ж в першу чергу зігріваючі, а не благородні напої.

#5. Жирна риба

Хороший захисний ефект проти простудних захворювань забезпечує риба, особливо жирна. У ній багато Омега-3 кислот, корисних не тільки для судин, серця і мозку, вони необхідні і для хорошого імунітету. Тому в простудний сезон влаштовуйте 2-3 рибних дні на тиждень. Необов'язково купувати дорогу сьомгу, лосося, дораду. Дуже багато жиру в недорогий оселедця, кільці, сайра, скумбрії. Купуйте цю рибу не солоною та консервованої, а замороженою.

#6. Йогурт і кефір

 Реклама привчила нас до того, що деякі марки йогуртів можуть захищати від застуди. Насправді такою дією володіють не тільки вони, але і практично всі молочнокислі напої — простокваша, кефір, ацидофілін, варенець, мацоні, катик і т. д. Вони містять корисні бактерії, які працюють в кишечнику, але захищають не тільки травну систему, але і весь організм. Ця мікрофлора дуже важлива для зміцнення загального імунітету. Продукти з приставкою «біо» (біо-кефір, біойогурт і т. д.) — це означає, що крім звичайних бактерій, сквашивающих молоко, в них додані пробіотики.

#7. Червоне сухе вино

Результати об'єднаного дослідження вчених з п'яти університетів Іспанії говорять: пара келихів червоного натурального вина в день знижує ймовірність розвитку застуди на 44%. Що є у вині, чого немає в пиві або в міцному алкоголі? Адже ці напої від застуди не захищають. Вся справа в антиоксидантах! Їх набір і кількість в червоному вині унікальні. З ними пов'язують і інші корисні ефекти напою. Але потрібно віддавати собі звіт в тому, що передозувати це ліки легше, ніж таблетки. Лікувальною і профілактичною дозою є 2-3 келиха вина 150 мл і не більше. При більш високій дозі захисні ефекти вина зникають і на сцену виходять побічні дії. Краще брати «червоне» ліки не на порожній шлунок, а під час їжі. Протизастудний дію вина вивчали у чоловіків. А допомагає жінкам? Швидше за все, так. Але для нас дозу треба ділити навпіл: жінкам не рекомендується випивати більше одного келиха сухого червоного вина в день.

#8. Устриці

Всього 6 устриць містять денну норму цинку. Багато його і в інших морепродуктах. У сезон застуд їх потрібно вживати не рідше одного разу на тиждень.

#9. Хліб з цільнозернового борошна

Якщо борошно являє собою цілісне подрібнене зерно, то в ній буде багато цинку. Адже він міститься в оболонках зерна. У борошні вищого сорту або обдирного борошна його практично немає, так як оболонки йдуть у відходи при їх виробництві.

#10. М'ясо і птиця

Не намагайтеся бути вегетаріанцями, коли погода лютує, а люди навколо чхають і кашляють.

Баранина — 100 г 58% споживання цинку, потрібного на день.

Яловичина (нежирна) — 100 г 70% добової дози.

Теляча печінка — 100 г 80% добової дози.

#11. Зародки пшениці

Постачальник цинку для тих, хто не їсть хліб, — в 100 г зародків пшениці міститься 100% добової норми цинку.

Що алкогольно і противопростудно?

Егг-ніг

Це шотландський напій, який став популярним в США і Південній Америці. Його роблять з яєць, цукру, молока або вершків, міцного алкоголю (ром, віскі, бренді) і спецій. Егг-ніг не піддають нагріванню при приготуванні, але завдяки спеціям він володіє м'яким лікувальним ефектом.

Глег і Глінтвейн

Вони практично аналогічні. Їх роблять на основі червоного вина, але іноді додають міцний алкоголь (горілка, бренді і т. д.).

Пунш

Алкогольний коктейль з соком і фруктами, завезений в Європу з Індії. Для основи зазвичай використовують вино або ром, додають цукор, чай, прянощі і спеції.

Грог

Англійське гарячливе на основі рому, який сильно розбавляють солодкою водою або чаєм з цукром. Спеції і прянощі зазвичай такі ж, як і в глінтвейні. Сам ром вливають у вже підігрітий напій. В принципі замість рому можна використовувати коньяк, бренді, віскі.

Інші статті