Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2583 відгуків
+380 (98) 400-91-15
+380 (68) 369-75-33
0 (800) 21-53-46
Дніпро, Україна
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

Що з'їсти, щоб не хворіти? 11 продуктів для захисту від застуди

Що з'їсти, щоб не хворіти? 11 продуктів для захисту від застуди

Продукти відіграють важливу роль у попередженні і лікуванні багатьох хвороб. В тому числі і ГРВІ — гострих респіраторно-вірусних інфекцій. Застуда — одне з народних назв для цієї групи захворювань. На Заході проводилися спеціальні дослідження по ефективності ряду продуктів і страв при ГРВІ. І ось що вони показали.

#1. Курячий бульйон

Відомі два дослідження гарячого курячого бульйону при застудах. Одне з них провели лікарі з лікарні Маунт-Синай у Флориді, вони пояснили лікувальну дію бульйону двома компонентами. Перший — амінокислота цистин, якої багато в курячому м'ясі, другий — капсаїцин, він міститься в перці, який обов'язково входить в рецептуру бульйону. Його лікувальний ефект підтвердили у випробуваннях і лікарі з медичного центру в Університеті Небраски. На їхню думку, курячий бульйон містить інгредієнти, здатні позитивно впливати на імунну систему. Є в ньому і речовини, що заспокоюють біль у горлі і кашель, а також поліпшують загальне самопочуття при застуді. Вчені рекомендують робити бульйон з наступних інгредієнтів: куряче м'ясо, цибулю, картоплю, пастернак, ріпа, стебла селери і петрушки. Причому вони стверджують, що його можна не солити. І це хороший рецепт: солона їжа реально сприяє посиленню симптомів застуди.

І ще, бульйон краще подавати гарячим, і спочатку їм треба подихати, вдихаючи ароматні пари. Це підсилює лікувальний ефект.

#2. Часник

«Всі знають, що при застуді часник корисний, це правда, — розповідає Костянтин Спагіїв, кандидат медичних наук, лікар однієї з московських поліклінік. — Але не всі вміють ним лікуватися. Якщо з'їсти зубчик, він не піде на користь. Часник потрібно правильно приготувати: зубчики треба дрібно-дрібно нашаткувати і почекати, поки часник сам перетворить себе в диво-ліки. Під дією кисню в роздавлених часникових клітинах активуються ферменти, що перетворюють неактивна речовина алліін в могутній засіб алліцин (назви відрізняються однією літерою «ц»). Ідеальний час для накопичення цієї речовини — 15 хвилин. Алліцин містить сірку і володіє сильним фармацевтичним дією. Він захищає серце і судини, знижується тиск, має протиракову дію. І він же допомагає при грипі та застуді — підсилює імунітет і має протимікробну і противірусну дії. Корисніше часник сирий, його можна додавати в салати, бутерброди, натирати на хлібну скоринку. Вчені з Німеччини, які вивчали лікувальні та профілактичні властивості часнику при різних захворюваннях, прийшли до висновку, що щодня непогано з'їдати не менше 2 зубчиків. Під час застуди дозу можна помножити на два.

#3. Цибуля ріпчаста

Цибуля багато в чому схожий на часник. Його медичні властивості теж пов'язані з сполуками сірки, і вони теж активуються, якщо цибулю нашаткувати і залишити на деякий час на повітрі. Багато в цибулі і корисних флавоноїдів. Причому в червоному і фіолетовому луці їх більше — вони і надають забарвлення цибулин. Тому при застуді частіше їжте цибулю у всіх видах. Корисніше він сирим — при температурній обробці багато важливі компоненти руйнуються. Але є компромісний спосіб. Поріжте цибулину тонкими кільцями або півкільцями, залийте на півхвилини окропом, а потім швидко охолодіть цибулю проточною водою. Це буде прекрасна основа для салатів і приправ.

#4. Міцні напої

Найвідоміший — глінтвейн. Він набагато корисніше міцних напоїв типу горілки і коньяку, які, як багато хто припускає, потрібно випити, якщо промочити ноги. Глінтвейн і йому подібні напої містять спеції, прянощі і цитрусові. Найчастіше їх роблять з гвоздикою, імбиром, корицею, мускатним горіхом, чорним перцем і т. д. Подібні компоненти містять багато корисних антиоксидантів та ефірно-олійних речовин. Останні часто використовують у багатьох препаратах для лікування застуди. Перед тим як випити глінтвейн, зробіть з ним інгаляцію — подихайте над гарячим напоєм.

Не купуйте готові глінтвейни і суміші для них. У них часто використовують ароматизатори — і лікувальний ефект напою прагне до нуля. Не беріть для глінтвейну та інших міцних напоїв дорогі вина. Купіть найпростіші, краще сухі, ніж напівсолодкі, солодкі або кріплені. Для солодощі використовуйте цукор, а краще мед. Справа в тому, що при нагріванні смак вина і міцного алкоголю різко знижується — з парами випаровуються найкращі аромати. Це все ж в першу чергу зігріваючі, а не благородні напої.

#5. Жирна риба

Хороший захисний ефект проти простудних захворювань забезпечує риба, особливо жирна. У ній багато Омега-3 кислот, корисних не тільки для судин, серця і мозку, вони необхідні і для хорошого імунітету. Тому в простудний сезон влаштовуйте 2-3 рибних дні на тиждень. Необов'язково купувати дорогу сьомгу, лосося, дораду. Дуже багато жиру в недорогий оселедця, кільці, сайра, скумбрії. Купуйте цю рибу не солоною та консервованої, а замороженою.

#6. Йогурт і кефір

 Реклама привчила нас до того, що деякі марки йогуртів можуть захищати від застуди. Насправді такою дією володіють не тільки вони, але і практично всі молочнокислі напої — простокваша, кефір, ацидофілін, варенець, мацоні, катик і т. д. Вони містять корисні бактерії, які працюють в кишечнику, але захищають не тільки травну систему, але і весь організм. Ця мікрофлора дуже важлива для зміцнення загального імунітету. Продукти з приставкою «біо» (біо-кефір, біойогурт і т. д.) — це означає, що крім звичайних бактерій, сквашивающих молоко, в них додані пробіотики.

#7. Червоне сухе вино

Результати об'єднаного дослідження вчених з п'яти університетів Іспанії говорять: пара келихів червоного натурального вина в день знижує ймовірність розвитку застуди на 44%. Що є у вині, чого немає в пиві або в міцному алкоголі? Адже ці напої від застуди не захищають. Вся справа в антиоксидантах! Їх набір і кількість в червоному вині унікальні. З ними пов'язують і інші корисні ефекти напою. Але потрібно віддавати собі звіт в тому, що передозувати це ліки легше, ніж таблетки. Лікувальною і профілактичною дозою є 2-3 келиха вина 150 мл і не більше. При більш високій дозі захисні ефекти вина зникають і на сцену виходять побічні дії. Краще брати «червоне» ліки не на порожній шлунок, а під час їжі. Протизастудний дію вина вивчали у чоловіків. А допомагає жінкам? Швидше за все, так. Але для нас дозу треба ділити навпіл: жінкам не рекомендується випивати більше одного келиха сухого червоного вина в день.

#8. Устриці

Всього 6 устриць містять денну норму цинку. Багато його і в інших морепродуктах. У сезон застуд їх потрібно вживати не рідше одного разу на тиждень.

#9. Хліб з цільнозернового борошна

Якщо борошно являє собою цілісне подрібнене зерно, то в ній буде багато цинку. Адже він міститься в оболонках зерна. У борошні вищого сорту або обдирного борошна його практично немає, так як оболонки йдуть у відходи при їх виробництві.

#10. М'ясо і птиця

Не намагайтеся бути вегетаріанцями, коли погода лютує, а люди навколо чхають і кашляють.

Баранина — 100 г 58% споживання цинку, потрібного на день.

Яловичина (нежирна) — 100 г 70% добової дози.

Теляча печінка — 100 г 80% добової дози.

#11. Зародки пшениці

Постачальник цинку для тих, хто не їсть хліб, — в 100 г зародків пшениці міститься 100% добової норми цинку.

Що алкогольно і противопростудно?

Егг-ніг

Це шотландський напій, який став популярним в США і Південній Америці. Його роблять з яєць, цукру, молока або вершків, міцного алкоголю (ром, віскі, бренді) і спецій. Егг-ніг не піддають нагріванню при приготуванні, але завдяки спеціям він володіє м'яким лікувальним ефектом.

Глег і Глінтвейн

Вони практично аналогічні. Їх роблять на основі червоного вина, але іноді додають міцний алкоголь (горілка, бренді і т. д.).

Пунш

Алкогольний коктейль з соком і фруктами, завезений в Європу з Індії. Для основи зазвичай використовують вино або ром, додають цукор, чай, прянощі і спеції.

Грог

Англійське гарячливе на основі рому, який сильно розбавляють солодкою водою або чаєм з цукром. Спеції і прянощі зазвичай такі ж, як і в глінтвейні. Сам ром вливають у вже підігрітий напій. В принципі замість рому можна використовувати коньяк, бренді, віскі.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner