Обід у багряних тонах. Чим корисна буряк
Портрет в інтер'єрі
Давайте поглянемо на портрет типового любителя буряків.
Він розумний. Тому що в буряках багато йоду, без якого неможливі хороша пам'ять, високий інтелект і концентрація уваги.
Він рум'ян. Тому що буряк сприяє засвоєнню заліза. А раз так, нездорова блідість обійде шанувальників цього овоча стороною.
Він витривалий. Виявляється, буряк збільшує фізичну витривалість. Вчені довели, що буряковий сік розширює судини і підсилює приплив крові, а значить, і збільшує надходження кисню в м'язи. Фахівці провели експеримент і з'ясували, що 70 мл бурякового соку перед тренуванням підвищують стійкість до навантажень на 16%.
Він волохатий. Мається на увазі шевелюра на голові, яка швидко росте, радує густотою і блиском під дією вітамінів групи В, що удосталь містяться під бурякової шкіркою.
Він мускулист. Адже в буряках багато магнію, який сприяє нарощуванню м'язової маси.
Він стрункий. Вся справа в особливих речовин, які прискорюють метаболізм, виводять зайву рідину і сприяють схудненню.
Від чого вона допоможе?
Від тиску. Завдяки сечогінній ефекту буряковий сік швидко знижує артеріальний тиск. А з-за високого вмісту кальцію буряк незамінна в меню сердечників.
Від запору. Страви з буряка запросто замінять проносне. Тільки обережніше з буряковим соком. Ефект може перевершити очікування!
Від похмілля. Бордовий коренеплід покращує роботу печінки, захищає її від токсинів і виводить шкідливі речовини з організму.
Від важкості у шлунку. Особливо якщо вона викликана свинячої відбивної. Справа в тому, що буряк сприяє переварюванню білків і жирів.
Від застуди. Буряк володіє протизапальними властивостями, тому сік цього коренеплоду закапують у ніс при нежиті або використовують для полоскання горла при ангіні, ларингіті і фарингіті.
А може, не треба?
Не варто налягати на буряки, якщо у вас:
- - цукровий діабет — вона здатна підвищити рівень глюкози в крові;
- - подагра або сечокам'яна хвороба — в буряках міститься щавлева кислота, протипоказана при цих захворюваннях;
- - схильність до проносів — проносний ефект буряків вам точно не потрібен!
Як зварити буряк
1. Варіть буряки під кришкою. Це скорочує втрату вітамінів.
2. Слідкуйте, щоб вода повністю покривала овоч — це теж уповільнює процес руйнування корисних речовин.
3. Не кладіть у воду сіль, це збільшить час варіння, а буряк може бути жорсткою. Соліть готову страву.
4. Не відрізати хвостик і залиште пару сантиметрів бадилля. Інакше буряк може втратити колір і стати водянистою.
5. Щоб прискорити час варіння, додайте у воду 1 ст. ложку цукру або рослинного масла. І те й інше підвищує температуру кипіння.
6. Якщо боїтеся забруднити каструлю, варити буряк в поліетиленовому пакеті. Це ніяк не позначиться на смаку овоча і часу варіння.
7. Якщо ви варите очищену і розрізану буряк, наприклад для борщу, додайте у воду трохи оцту, щоб овоч не втратив колір.
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті