Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2405 відгуків
+380 (98) 400-91-15
+380 (68) 369-75-33
0 (800) 21-53-46
Дніпро, Україна
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

Не такі смачні? Чому взимку багато відмовляються від свіжих овочів

Не такі смачні? Чому взимку багато відмовляються від свіжих овочів

Самонавіювання

Наприклад, помідори «просто як пластмасові». Знову ж таки всі вони парникові, і, значить, нічого корисного в них немає. Ще люблять філософськи поміркувати: не дозрівають вони взимку в наших краях, отже, нашому організму вони і не потрібні в цей час. Наші предки обходилися без них, і ми теж обійдемося.

- Періодично чую такі міркування від своїх пацієнтів, - розповідає Костянтин Спагіїв, лікар-гастроентеролог, кандидат медичних наук. - Особливо люблять про помідорах поговорити. І це, зізнаюся, мене засмучує. Чому? Тому що реально замінити їх якими-небудь іншими продуктами взимку складно. В них є такий найважливіший компонент, як лікопін. Найсильніший і полезнейший антиоксидант, що перешкоджає розвитку багатьох видів раку, включаючи пухлини простати у чоловіків і молочної залози у жінок, захищає судини від атеросклерозу, перешкоджає старінню. І серед зимових продуктів за вмістом лікопіну томатам просто немає заміни. Розумію, що вони не такі смачні, красиві і ароматні, як влітку. Скажу більше, влітку в них більше лікопіну. Про його зміст свідчить колір: чим він більш насиченим і темніше, тим більше цієї речовини. А сьогодні помідори мають блідий вигляд. Але навіть в них міститься лікопін у великих дозах. І, крім того, його засвоюваність нашим організмом можна підвищити (див. інфографіку).

А ось по відношенню до огірків я не такий категоричний. Це дуже хороший продукт, дуже легкий, калорій в ньому майже немає, але і всіх інших компонентів - теж майже немає. Їх дуже мало, і ті, що є, присутні в масі інших продуктів. І якщо ви відмовитеся взимку від огірків, то нічого страшного не станеться. Хоча якщо можете собі дозволити, це буде здорово.

Перці на снігу

- Ситуація з болгарським перцем ближче до помідорної, - продовжує Костянтин Спагіїв. - У них взагалі дуже багато різних вітамінів і корисних речовин, але в червоних, жовтих і оранжевих перцях багато лютеїну і особливо зеаксантину. Вони і надають їм колір. Перці вкрай корисні взагалі, і для зору особливо: ці пігменти накопичуються в сітківці, захищаючи її від так званої макулярної дегенерації - головної причини сліпоти у зрілому віці.

Зелёный перец тоже полезен, хотя лютеина и зеаксантина в нём не так много. Вообще все зелёные дары природы важны каждый раз, когда вы едите мясо. В них содержится хлорофилл, который защищает от негативного действия гема - красного пигмента, придающего цвет мясу и крови. Во многом с ним, а не только с канцерогенами, образующимися при готовке, связывают способность мяса вызывать рак толстого кишечника. Поэтому каждый раз, когда вы едите мясо, к нему нужно обязательно в сопровождение что-нибудь зелёное - перец такого цвета, сельдерей, китайская капуста, другие салаты или просто зелень. Поскольку мясо едят круглогодично, всё это бывает нужно и зимой.

При этом полезность практически любых зимних овощей можно увеличить, если есть их не сырыми. Как объяснить этот парадокс? Ведь при температурной обработке в них погибает много полезного. Во-первых, готовить их нужно чуть-чуть, чтобы они получались как макароны аль денте (на зубок) (см. инфографику). Так полезности не успеют разрушиться, а матрица из клетчатки, составляющая каркас овощей, станет более мягкой и рыхлой и будет легче отдавать полезные вещества. Следовательно, доступность их увеличится. По-друге, готувати краще завжди на олії (можна додати його і потім), так як більшість корисних речовин жиророзчинні і для їх всмоктування потрібно масло. З цієї ж причини, якщо ви все-таки хочете сирих овочів, не їжте їх просто так - робіть з них салат і завжди заправляйте його олією, майонезом або сметаною.

 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner