Секрети правильних батонів. Який хліб корисніше?
Вітамінний скибочка
Дієтологи вважають, що здоровій людині без шкоди для талії можна з'їдати близько 300 г хліба щоденно. Ця норма не завдає шкоди фігурі і постачає організм вітамінами, яких у хлібі чимало. В шматочку хліба знайдуться вітаміни групи В, без яких неможливий міцний сон і гарний настрій, вітамін Е — визнаний борець з передчасним старінням, необхідне для крові залізо і корисний для нервової системи магній. Але варто врахувати, що отримати всі ці вітаміни в достатній кількості можна, тільки якщо віддавати перевагу хлібу, приготовленому з нижчих сортів борошна.
Чорний чи білий?
Який хліб корисніше? На жаль, не можна однозначно відповісти на це питання. У чорному трохи більше вітамінів і клітковини, зате білий рідше викликає здуття живота і печію. Ну а найбільш вітамінними вважаються цільнозернові булки і батони. У них багато харчових волокон, які знижують рівень шкідливого холестерину в крові, так і корисні речовини у необроблених зернах зберігаються краще. До того ж у такий хліб нерідко додають зернятка кунжуту, насіння соняшнику та гарбуза, а це додаткові вітаміни і мікроелементи.
Розберемося в сортах
Бородінський. Готують із суміші житнього та пшеничного борошна, неодмінно додаючи в тісто коріандр. Ця пряна трава покращує травлення, і збуджує апетит, так що будь-яка їжа з шматочком бородінського хліба здасться смачнішим.
Дарницький. Повністю готують з житнього борошна. Калорійність такого хліба трохи менше, ніж у білого (200 ккал проти 265 ккал на 100 г). Однак повністю житній перетравлюється досить важко, підвищує кислотність шлункового соку, тому він не рекомендується при гастритах і виразковій хворобі.
Хліб для тостів. Такий хліб черствіє дуже повільно, його тісто щільне, щоб основа бутербродів не пропускала масло і соус. Хліб для тостів зазвичай солодкий, так як мед — одна з неодмінних складових його рецептури. Уважно вивчіть етикетку — на хліб для тостів часто додають різні консерванти, розпушувачі, які ховаються під кодами «Е». Чим їх більше, тим менш корисним буде хліб.
Хлібці. За рахунок містяться в них складних вуглеводів хлібці, як і чорний хліб, забезпечують відчуття ситості протягом тривалого часу. Але купуючи хлібці, потрібно уважно читати етикетку чи немає в складі продукту цукру. Підсолоджені скибочки не можуть претендувати на звання дієтичної їжі! Так і хлібцями без цукру, при всій їх корисності, людям із зайвою вагою зловживати не варто. Енергетична цінність цього продукту — трохи менше 400 ккал, а це в півтора рази більше, ніж у звичайного білого хліба.
Як вибрати хліб
1. Огляньте скоринку. Вона повинна бути рум'яною, але не горілої. Якщо батон зажарен занадто сильно, швидше за все, виробник переборщив з цукром, а надто бліда кірка говорить про те, що в тісто переклали солі. І в тому і в іншому випадку хліб буде несмачним. До того ж пересолене тісто погано підходить, тому батон може виявитися клейким і непропеченным, а надто солодке, навпаки, занадто пухким, з порожнечами всередині.
2. Оцініть упаковку, якщо вибрали хліб в целофановому пакеті. Наявність конденсату на пластику говорить про те, що скоро хліб запліснявіє.
3. Натисніть на батон. Якщо він сильно промінается і погано відновлює форму, швидше за все, в тесті занадто багато розпушувачів. Такий батон або буханець всередині буде дірявим, як швейцарський сир.
4. Понюхайте навколо. Багато хто впевнені, що якщо від пекарні або прилавка з хлібом розноситься запах свіжої здоби, це говорить про те, що покупців чекає смачна окраєць. Насправді все зовсім навпаки. Занадто сильний запах, до якого домішується аромат перестиглих фруктів, говорить про те, що хліб зберігається неправильно, а приміщення погано вентилюється. А раз так, великі шанси, що хліб виявиться зараженою цвіллю або картопляною паличкою, яка хоч і нешкідлива, але робить тісто клейким і несмачним.
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті