Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1297 відгуків
0800 215 346
+38068 369 75 33
УкраинаДніпропетровська областьДніпро
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

БАРБАРИС — КАРАМЕЛЬКА? НІ, КОРИСНА І СМАЧНА ПРИПРАВА: СЕКРЕТИ ЗАСТОСУВАННЯ

БАРБАРИС — КАРАМЕЛЬКА? НІ, КОРИСНА І СМАЧНА ПРИПРАВА: СЕКРЕТИ ЗАСТОСУВАННЯ

Барбарис – це не тільки пісня з такою назвою, це досить поширена у всьому світі приправа. Вона має цікавий смак і дуже корисна! Давайте розберемося, що таке приправа барбарис, для чого потрібна і як її використовувати

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ БАРБАРИСУ

Стародавні індійці високо цінували це рослина, застосовуючи його для очищення і відновлення складу крові.

Важлива властивість барбарису – сприяти активному відтоку жовчі, знімати запалення внутрішніх органів, знеболювати, вбивати бактерії, знімати спазми судин і м'язів.

  • Добре знижує підвищену температуру, очищає організм від токсичних речовин, володіє сильними протипухлинними властивостями. Лікує рак в комплексі з іншими антираковими засобами.
  • Зцілює захворювання в печінці, жовчному міхурі, його протоках. Проходять гепатити, цироз легкої стадії, запалення підшлункової залози. Для цього роблять відвар листя та кору дерева.
  • Відвар листя з ягодами рекомендується при блювоті.
  • Настоянка листя, відвар листя рекомендують приймати при розладах у травному тракті, при наявності там запальних процесів, при проносі, шлункових та кишкових кровотечах, виразках шлунка, дизентерії.
  • Хороший відхаркувальний засіб, допомагає при туберкульозі.
  • Активні речовини, що знаходяться в листках, коренях, корі, допомагають хорошій роботі серця, знижують підвищений кров'яний тиск.
  • Відвар, настій, настоянка на спирту приймають при захворюваннях нирок для гарного сечовиділення. Лікує сечокам'яну хворобу, сечовий міхур.
  • Свіжі ягоди вживають як сильний імуностимулюючий засіб, для підвищення сил при млявості, при зниженому тонусі, так як вони містять велику кількість вітаміну С. Вони підвищують апетит, відновлюють кров.

Зрілі ягоди з медом підвищують захисні властивості організму, виводять токсини, отрути, захищають від радіоактивного опромінення.

  • Препаратами з барбарису лікують наркотичні залежності. Для цього можна використовувати всі частини рослини.
  • Добре лікується жіноча статева сфера. Відвари використовують для спринцювань при запаленні, болях.
  • При запаленні горла, ротової порожнини роблять полоскання.
  • Відваром промивають рани, лікують екзему, роблять примочки очей при кон'юктивіт.
  • При захворюванні суглобів (артрити, артрози, ревматизм, радикуліти, остеохондрози, м'язові спазми в ногах ) роблять розтирання, компреси, примочки на хворі області з настоїв, відварів.

Ягоди барбарису володіють антиоксидантними, антиканцерогенними властивостями, що омолоджують організм на клітинному рівні.

ЛІКУВАЛЬНІ РЕЦЕПТИ З БАРБАРИСОМ

Зазвичай у медицині застосовують ягоди барбарису в сушеному вигляді, а також використовують листя і кору рослини.

Відвар з листя, кори або ягід
На 1 столову ложку подрібненої сировини – 1 склянка води. Кип'ятити близько однієї хвилини, накрити, настояти не менше 30-40 хвилин. Процідити. Пити по 1 столовій ложці перед їжею при розладах травлення, проносах.

Настоянка з листя
1 столова ложка сухих подрібнених листя на склянку горілки (або розведеного наполовину спирту). Настояти протягом тижня-двох в скляному посуді в темному прохолодному місці. Процідити.

Приймати по 0,5 чайної ложки при кровотечах.

ЗАСТОСУВАННЯ ПРИПРАВИ БАРБАРИСУ В КУЛІНАРІЇ

Багато хто вважає, що в їжу можна використовувати лише ягоди барбарису Купитиоднак насправді у цього чагарнику їстівними є не тільки плоди, а й листя. Поки листочки зелені і молоденькі ними замінюють щавель і варять з них зелені щі.
Молоді листочки барбарису додають в салати, а також кладуть в маринади.
Ягоди барбарису використовують у консервуванні. Їх застосовують при квашенні капусти і огірків, а також маринують окремо.
Особливо ці ягоди популярні в країнах Середньої Азії та на Кавказі. Там вони зустрічаються в багатьох стравах.
Завдяки своєму кислого смаку барбарис є гарним замінником оцту і лимона. Тому при маринуванні м'яса його можна покласти разом з цими кислими інгредієнтами, зменшивши їх кількість, або ж повністю їх замінити барбарисом.
У блюда кладуть як свіжі ягоди, так і висушені, подрібнені у порошок.
Їх додають в супи, щоб додати страві невелику кислинку. Особливо це стосується страв з гороху, які самі по собі досить прісні.

Наприклад, у Таджикистані популярний суп саехат, який варять на м'ясному бульйоні з додаванням нуту, моркви, картоплі, цибулі. Наприкінці варіння його заправляють спеціями, часником, свіжими помідорами і барбарисом.

Ці ягоди додають в ковбасний фарш. Для виготовлення таджицької ковбаси хасіб яловичину або баранину пропускають через м'ясорубку і змішують з різними спеціями і прянощами. В залежності від рецепту в склад фаршу можуть входити часник, цибулю, зерна граната, кмин, зіра, кінза. Практично в будь-якому рецепті присутній і барбарис.

Його додають і при фаршируванні домашньої птиці. При цьому він чудово поєднується з рисом, цибулею, зірою, шматочками сала, перцем і кінзою. Саме цією сумішшю таджики фарширують куріпок, курей, качок і гусей. Та й жителі інших регіонів, наслідуючи їх приклад, барбарис використовують в різних стравах.
Барбарис надає хороший смак будь-яких м'ясних продуктів, тому його додають у фарш для люля-кебабів і котлет, приготованих як на сковороді і в духовці, так і на відкритому вогні. Це стосується шашликів, кебабів, люля-кебабів. Що по суті одне і те ж. Просто люди кожної народності шашлик називають по-своєму. У азербайджанців це кебаб, у турків – шиш-кебаб, у грузинів – мцваді, у вірмен – хоровац.
И если любой национальный шашлык отличается составом маринада, то подают его к столу чаще всего со свежим или сушёным барбарисом. Считается, что именно он придаёт шашлыку пикантный вкус. Но размолотые ягодки барбариса можно добавить и в начале приготовления шашлыка, то есть в маринад.
А узбеки, таджики, как, впрочем, и другие азиатские кулинары, предпочитают барбарис класть в плов. Какое бы мясо ни было использовано, в бульон перед засыпанием риса они вместе с другими пряностями кладут ягоды барбариса.
Барбарис добавляют и в другие блюда из риса, например в ризотто и рисовую кашу.
З його ягід готують різноманітні соуси, які чудово підходять як до м'ясних страв, так і до овочевих. Для цього ягоди заливають невеликою кількістю води, добре розварюють і потім протирають через сито. Таке пюре можна змішати з будь пряністю.
Наприклад, в Абхазії протерті ягоди барбарису, змішані з аджикою, називаються акацахур сызбал. Цей соус рекомендують до м'ясних страв.

На Кавказі іноді до м'яса подають хрін, змішаний з подрібненими ягодами барбарису.
Але господиня сама може вибрати вподобану пряність і додати в барбарисовое пюре, щоб отримати новий рецепт соусу.

Інші статті