Треба готуватися до посту?
Як не нашкодити організму під час Великого посту? Як підготувати себе?
Спеціально готуватися з точки зору здоров'я і харчування посаді не потрібно. Справа в тому, що ферментна система організму людини пристосована до всеїдності і легко адаптується до змін, якщо отримує комплекс вітамінів, білків, жирів і вуглеводів. Заповнити нестачу їх під час посту можна з продукції нетваринного походження. Головне правило — постуючій потрібна змішана їжа. Тобто не варто сидіти тільки на овочах і фруктах. Згадуйте, що є картопля, макарони, крупи, каші тощо Найскладніше — це перші два-три дні, особливо для м'ясоїдів, яким доведеться різко відмовитися від звичної їжі.
Насправді те, як ви будете себе почувати під час посту, на 99% залежить від умінь людини, який готує пісну їжу. Головне — заздалегідь продумувати свій щоденний раціон і не харчуватися кожен день одноманітною пісною їжею. Необхідно дістати всі спеції, соління, консерви, купувати більше грибів, овочів, фруктів і зелені, а також шукати нові рецепти.
Кому краще не постити?
- Людям з серйозними хронічними захворюваннями. Перехід на пісну їжу може викликати загострення хвороби.
- Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
- Дівчатам, у яких бувають рясні і хворобливі менструації.
- Людям із зниженим гемоглобіном.
- Дітям до 15 років.
Чим замінити продукти
М'ясо
Замість м'яса потрібні продукти з високим і середнім вмістом білка. Гарні: соя, бобові, гриби і горіхи, насіння, булгур.
Риба
З зникненням риби з раціону пропадає джерело жирних кислот Омега-3. Їжте водорості, кунжут, горіхи кеш'ю і гречку.
Молочні продукти
Соєве або рисове молоко, рослинне масло, кисіль, сир тофу.
Солодке
Торти, тістечка, шоколадні батончики, вафлі замініть фруктами, сухофруктами, варенням.
Великий піст – час випробувань і духовного очищення. Ми відмовляємося від їжі, що містить тваринні жири і... опиняємося перед великим вибором рослинних продуктів. Але як з них вибрати ті, що допоможуть нам зробити раціон досить різноманітним і замінити звичні тваринні продукти. Спробуємо скласти з рослинних продуктів більш-менш звичне меню. Отже, відштовхуємося від того, що ми часто їмо в звичайній, скоромної життя.
Так як більшість віруючих людей не дотримуються усіх правил посту до тонкощів, а саме не обмежують себе в гарячій їжі і пісному маслі, хоча правила Великого посту рекомендують робити це. Ми будемо орієнтуватися на більшість і не думати про те, в який день можна вживати рослинну олію, а який ні.
Мабуть, найскладніша трапеза в пост – ранкова. Часу мало, готувати довго неможливо, хочеться чого-небудь дуже легкого, але в той же час поживного і з великим вмістом білка і вітамінів. До того ж хочеться поїсти досить ситно, так як невідомо, що чекає вас протягом дня і вдасться знайти пісну їжу. До посту з усіма цими завданнями чудово справлялися страви з яєць і різноманітні сирки. Тепер же вони недоступні...
Омлет з овочами без яєць. Незважаючи на те, що яйця нам не можна – омлет можна приготувати. Ну щось на кшталт омлету з нутовой борошна і великої кількості дрібно нарізаних овочів. Буде досить схоже:
На 2 порції:
2 помідори
½ Молодого кабачка
4-5 оливок
5 ст. л. нутовой борошна
Рослинна олія
1/3 ч. л. соди
Паприка, чорний перець, коріандр
Крок 1. Дрібно нарізати помідори, кабачки очистити і нарізати дрібним кубиком.
Крок 2. Крупно оливки розрізати.
Крок 3. Помідори і кабачки обсмажити на рослинному маслі до м'якості. Додати прянощі.
Крок 4. Борошно розвести невеликою кількістю теплої води з содою. Розмішати щоб не було грудочок. Довести до консистенції рідкої сметани з допомогою теплої води. Посолити.
Крок 5. Залити рідким тістом м'які овочі, кинути оливки і закрити кришкою.
Крок 6. Довести «омлет до готовності.
Каша. До сніданку відмінно підійдуть быстроприготавливаемые варіанти. Ні, мова не про пропарених крупах в пакетиках, а просто про залитій з вечора гарячою водою гречці (1 склянку крупи, 2 склянки окропу і варити не треба, тільки прогріти з ранку на великому вогні), вівсяних пластівцях і кус-кусі (його теж не потрібно варити, тільки залити окропом і перемішати).
До цих основ можна додати свіжі овочі і краплю соєвого соусу. А можна – родзинки та інші сухофрукти, горіхи, мед.
Хліб. Тут найпростіше. Чорний хліб в більшості випадків пісний. Найчастіше в звичайному Дврницком немає ні цукру, ні покращувачів смаку – що теж цінне. Білий хліб часто буває пісним. До речі, навіть якщо про те, що продукт пісний написано на ціннику, не полінуйтеся прочитати список інгредієнтів на етикетці, там можуть бути сюрпризи.
Мюслі і пластівці. Якщо раніше ви заливали їх гарячим молоком, то тепер доведеться задовольнятися водою або підігрітим соком. Також можна додати мюслі горіхи-сухофрукти, свіжі фрукти, мед.
Напої. Звичні чай-кава рослинного походження, хоча молоко, які ми додаємо в них, продукт заборонений. Але зараз багато варіантів рослинного замінника: мигдальне, кокосове, вівсяне, соєве... Втім, пост – це найкращий час привнести різноманітність у своє життя і спробувати пити замість чаю-кави настої з трав, ягідні напої і так далі.
Сандвіч. З хлібом ми вже розібралися. Ще підійде лаваш всіх видів, піта, всілякі коржики, нарешті, рисовий папір, в яку теж можна загорнути що-небудь. Сандвічі зручно робити з різноманітними овочами: огірки, помідори, морква, селера, тушкована буряк, капуста, смажені баклажани-кабачки. Можна утрамбувати в піту картопляне або квасолеве пюре, зробити котлетки з нуту або яких-небудь овочів.
Пісні котлети. Тут варіантів досить багато. Проблема тільки в тому, щоб ці варіанти склалися в одну котлету. Склеїти дрібно натерті овочі в однорідну масу допоможе нутове борошно, картопляне пюре, манна крупа.
4 картоплини
2 невеликі моркви,
2-3 ст. л. консервованої кукурудзи
2-3 ст. л. консервованого горошку,
1 ст. л. лимонного соку
½ цибулини
сіль, перець чорний, перець чилі, куркума
2-3 ст. л. борошна
панірувальні сухарі
рослинне масло для смаження
Крок 1. Картоплю і моркву відварити.
Крок 2. Моркву відварити до напівготовності, потім почистити, нарізати дрібним кубиком.
Крок 3. Дрібно нарізати цибулю і обсмажити його.
Крок 4. Змішати горох, кукурудзу і моркву.
Крок 5. Почистити картоплю, потовкти його, додати цибулю та інші овочі. Покласти борошно.
Крок 6. Перемішати все і зліпити котлети.
Крок 7. Обваляти в сухарях і смажити на рослинній олії.
Салат з крупою. Сирі овочі і залишки від каші, яку ви варили на сніданок – відмінний варіант для обіду. До того ж такий салат виходить дуже ситним і корисним. В принципі можна використовувати абсолютно будь-які овочі і крупи, нескінченно експериментуючи зі смаками.
100 г вареної гречки
1 жменя помідорів чері
1 огірок
½ салатною цибулини
½ болгарського перцю
Зелень
Оливкова олія
Лимонний сік
Сіль і перець
1/3 ч. л. кунжуту
Крок 1. Всі овочі нарізати великим кубиком.
Крок 2. Нарізати дрібно зелень. Цибулю нарізати тонкими півкільцями.
Крок 3. Змішати гречку та овочі, посипати зеленню, додати цибулю.
Крок 4. Збити оливкова олія з лимонним соком, посолити-поперчити. Заправити соусом салат.
Крок 5. Посипати салат кунжутом і прибрати в контейнер або банку.
Соус. Бутерброди з овочами та овочеві салати бажано заправляти соусом. Можна просто олією, а можна пісним майонезом, купленим в магазині. Але краще всього приготувати пісний майонез самостійно. Тобто це звичайно буде не майонез, а соус дуже на нього схожий. Наприклад, з протертою консервованої квасолі. Таким можна і вінегрет, і олів'є заправити.
Майонез з квасолі
1 банку білої квасолі
300 мл рослинного масла
Цукор і сіль
1 ч. л. гірчичного порошку
2 ст. л. лимонного соку
Крок 1. Вилити з банки з квасолею воду в окрему мисочку.
Крок 2. Квасоля пробити в блендері, посолити і поперчити її. Додати цукор.
Крок 3. Додати гірчицю, не перестаючи збивати.
Крок 4. Не припиняючи збивати, налити тонкою цівкою олію.
Крок 5. Вичавити в майонез сік, ще раз збити і прибрати на зберігання (може стояти до 10 днів у холодильнику).
Овочеві оладки. Якщо натерти на тертці пару картоплин, кабачок, капусту і моркву. Додати у все це трохи манної крупи або борошна – вийдуть відмінні оладки. Можна замість картоплі використовувати пшоняну або рисову кашу, протерту через сито. Можна експериментувати з овочами.
Обсмажте такі оладки на сковороді, а потім доведіть до готовності в духовці. Можна ще зробити їх на пару, щоб уникнути вживання великої кількості смаженої олії.
До речі, якщо хочете на вечерю солодкі оладки – використовуйте в якості основи банан.
1 склянку круглого рису, звареного
400 г м'якоті гарбуза
3 ст. л. цукру
2 ст. л. нутовой борошна
½ склянку мигдального молока
1-2 ч. л. рослинного масла
Сіль
Сода
Крок 1. Гарбуз натерти на самій дрібній тертці.
Крок 2. Рис зварити, а потім пюрировать його блендером.
Крок 3. Змішати гарбуз з рисом, додати борошно і трохи молока із содою. Посолити і додати цукор.
Крок 4. Нагріти сковороду, збризнути маслом, поставити на неї кулінарні кільця, покласти в них тісто для оладок і обсмажити з двох сторін по 1 хвилині.
Крок 5. Довести до готовності в духовці.
Замінюємо м'ясо. Мабуть, одна з найбільш складних проблем для любителів м'яса – залишитися без нього в пост. За смаком і за структурою його досить складно замінити, будемо вже чесними. Не станемо ж ми брати за повноцінні замінники – соєву ковбасу і спекотне. Але якщо за смаком м'ясо замінити не можна, то за змістом – в принципі можна. Велика кількість білка і вітамінів міститься в бобових (сочевиця, нут, квасоля, горох, маш), в деяких злаках (гречка, кіноа), гарне насичення дають і сприймаються як основне блюдо – баклажани, гриби.
Для підвищення калорійності страв додавайте в них трохи горіхів, вони хоч і жирні, але містять чимало білка і вітамінів.
Нарешті, шукайте рослинні джерела кальцію, заліза, вітамінів. Дуже хороший як добавка до салатів і овочів – кунжут. У ньому безодня кальцію.
Морепродукти. Рибу можна у Великий піст тільки два рази, 7 квітня Благовіщення і у Вербну неділю, 24 квітня. Зате в інші дні можна їсти морепродукти. Найчастіше їх рекомендують їсти тільки у вихідні, але формально вони не заборонені взагалі і їх можна вживати у будь-які дні, крім тих, які потрібно їсти тільки сиру їжу.
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті