Все про мускатном горісі: дія, властивості, застосування, рецепти
Дія
Офіційні рекомендації: з'їдати не менше 43 гр горіхів щодня для профілактики серцево-судинних захворювань, стимулювання мозкової діяльності і багатьох інших функцій організму людини.
Але мускатний горіх вибивається з таких рад і стоїть осібно. Чому?
1. Мускатний горіх за звичкою називається горіхом, хоча з наукової точки зору плід 12-метрового мускатного дерева сімейства «мускатниковые» є кістянкою з твердою шкіркою коричневого кольору. Горіх не годиться в якості перекусу, з ним не проведеш час в кафе або біля телевізора. Його не назвеш ласкавим словом «горішок».
2. Рекомендовані 43 гр стануть гиперсмертельной дозою для людини, т. к. визнана норма — не більше 0,1 г мускатного горіха на порцію. Перевищення рекомендованого кількості призведе до сильного серцебиття, ейфорії, галюцинацій, нудоті, синдрому похмілля, а значне перевищення — навіть до смерті.
3. Багато вважають мускатний горіх лише сильним психоделіком, що володіє навіть наркотичною дією. І глибоко помиляються: горіх. міцний не тільки зовні, сильний він і унікальними лікувальними властивостями. Не буде перебільшенням визнання, що більшість з нас вважає мускатний горіх сильною, ароматною приправою, не підозрюючи про колосальні можливості горіхів, зовні схожих на кісточку персиків.
Опис
Мускатний горіх — спеція належить до розряду самих дорогих пряних приправ. Горіх відомий людству більш як 5 тисяч років, і з ним пов'язані найнеймовірніші історії.
Смак мускатного горіха впізнаваний: гострий, з ароматними деревними нотками. Приготовані страви з таким горіхом залишають приємне свіже післясмак. Мускатний горіх аромат придбав пекучо-пряний, з відтінками кардамону і кориці. Із-за сильного аромату мускатний горіх відомий у всьому світі. Вважається, що запах мускатного горіха передає його силу і ароматичну індивідуальність. «Дихання» горіха дарує сили простору і людині.
Мускатний горіх надає приголомшливий ефект: тонізуючий, стимулюючий, зігріваючий і піднімає настрій. Це властивість горіху надає серотонін — «гормон радості». Листя мускатного горіха мають темно-зелений колір зверху і білий - знизу. Вони цілісні і чергові, позбавлені прилистків. Саме в пазухах таких незвичайних листя розташовуються суцвіття з дрібними білими квітами, утворюють плоди горіха.
Калорійність 100 г горіха — 556,3 ккал, а харчова цінність: білки — 20 г, жири — 50 г, вуглеводи — 7 грамів
Корисні властивості
Мудрі тибетські ченці завжди вважали, що будь-яка рослина має свою енергетику. Тибетський Медичний Кодекс свідчить: усе, що росте на землі, повинне використовуватися як ліки. У правильності цього висновку переконує нас і мускатний горіх, властивості якого відображені в унікальному старовинному рецепт еліксиру молодості. Кажуть, що приймаючи це зілля, людина проживе довге щасливе життя, забуде про свої хвороби, відчує приплив сил, отримає додаткову життєву силу.
Застосування
Корисні лікувальні властивості горіха використовуються медициною. Але основне призначення мускатного горіха приправи, звичайно, в кулінарії.
Мускатний горіх добре поєднується з імбиром, корицею, перцем, гвоздикою. Використовуються в поєднанні, ці прянощі можуть замінити один одного, у тому числі і пряний горіх. Цікава суміш прянощів — гвоздика з мускатним горіхом. Як ви пам'ятаєте, Молуккські острови славляться мускатним і гвоздиковим деревами. Але не тільки спільна батьківщина і яскраві аромати двох прянощів з'єднали смаки і запахи різних рослин в один прекрасний дует. Виявляється, поєднання несхожих запахів пояснюється наявністю дуже схожих молекул: у гвоздики — основний компонент евгенол, а у мускатного горіха — изоэвгенол. Ось чому два аромату сприймаються один одним, як родичі, а в кулінарних виробах розкриваються в повну міру.
Як вживають мускатний горіх?
Звичайно, в невеликих кількостях (0,1 г на порцію), але з широким спектром застосування: при приготуванні будь-яких десертів, пудингів, варення, випічки, компотів. Мускатним горіхом ароматизують овочеві салати, супи, картопляне пюре, рагу з овочів, м'ясні та грибні страви, соуси, рибні страви, юшку. В Європі популярно ефірне масло квітки мускатного горіха — мациса. Мацис спеція чудово поєднується з будь-якими тертими горіхами. У кулінарії використовується мускатний горіх мелений. Досить міцну шкірку горіха не так легко подрібнити. Тому пропонуємо кілька порад.
Як молоти
1. Горіх потрібно розколювати на дрібні шматочки, покласти в кавомолці або млин і змолоти. У продажу є спеціальні млини для горіхів, спецій і мускатного горіха.
2. Горіх можна натерти на дрібній тертці з міцними і гострими зубчиками. Добре для цих цілей підходять ножі для зняття цедри Microplane / терка.
3. Залишився горіх не бійтеся відкласти до наступного разу, т. к. термін зберігання продукту досить великий — до 9 років.
Кефір з мускатним горіхом
Мускатний горіх мелений знадобиться вам, якщо ви приготуєте дуже цікавий напій — Мускатний горіх з кефіром.При дотриманні норм застосування мускатного горіха, напій принесе тільки користь:
- незначний вміст білка не допускає утворення жирових відкладень, напій можна включати в дієту бажаючим схуднути;
- мускатний горіх з кефіром рекомендується людям «зниженого харчування» при нестачі в харчуванні жирів, білків і вітамінів;
- кефірні палички в тандемі з мускатним горіхом сприяють нормалізації травлення;
- мускатний горіх посилює роботу шлунка і сприяє очищенню організму;
- кефір повний жиророзчинними вітамінами, мікроелементами і білком
Дуже смачним виходить соус, приготований з кефіром і мускатним горіхом. Такий соус виходить з дивовижним ароматом і легким смаком. Інгредієнти: жирний кефір, мускатний горіх, оливковий майонез, сіль, суміш перців, суха паприка, петрушка, базилік і трохи солоних огірочків.
Як приготувати: кефір і оливковий майонез збити міксером, додати всі зазначені інгредієнти. Не забудьте петрушку, базилік і огірки дрібно нарізати. Соус можна використовувати з макаронами, рибою та м'ясом птиці.
Протипоказання
- Наявність психічних захворювань
- Розлади нервової системи
- Вагітність
- Годування грудьми
- РататуйЯркие овощи, вкус лета и потрясающий аромат - всё это рататуй, рецепт которого мы предлагаем ниже.Повна версія статті
- Почему нельзя есть одну и ту же пищу каждый деньВ современном темпе жизни мы привыкли завтракать, обедать и ужинать быстро и удобно. Поэтому в рационе преобладает в основном одна и та же еда.Повна версія статті