Продавець Интернет-магазин "Океан Вкуса" розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2377 відгуків
+380 (98) 400-91-15
+380 (68) 369-75-33
0 (800) 21-53-46
Дніпро, Україна
Интернет-магазин Океан вкуса
Кошик

Все про мускатном горісі: дія, властивості, застосування, рецепти

Все про мускатном горісі: дія, властивості, застосування, рецепти

Дія

Офіційні рекомендації: з'їдати не менше 43 гр горіхів щодня для профілактики серцево-судинних захворювань, стимулювання мозкової діяльності і багатьох інших функцій організму людини.

Але мускатний горіх вибивається з таких рад і стоїть осібно. Чому?

1. Мускатний горіх за звичкою називається горіхом, хоча з наукової точки зору плід 12-метрового мускатного дерева сімейства «мускатниковые» є кістянкою з твердою шкіркою коричневого кольору. Горіх не годиться в якості перекусу, з ним не проведеш час в кафе або біля телевізора. Його не назвеш ласкавим словом «горішок».
2. Рекомендовані 43 гр стануть гиперсмертельной дозою для людини, т. к. визнана норма — не більше 0,1 г мускатного горіха на порцію. Перевищення рекомендованого кількості призведе до сильного серцебиття, ейфорії, галюцинацій, нудоті, синдрому похмілля, а значне перевищення — навіть до смерті.
3. Багато вважають мускатний горіх лише сильним психоделіком, що володіє навіть наркотичною дією. І глибоко помиляються: горіх. міцний не тільки зовні, сильний він і унікальними лікувальними властивостями. Не буде перебільшенням визнання, що більшість з нас вважає мускатний горіх сильною, ароматною приправою, не підозрюючи про колосальні можливості горіхів, зовні схожих на кісточку персиків.

Опис

Мускатний горіх — спеція належить до розряду самих дорогих пряних приправ. Горіх відомий людству більш як 5 тисяч років, і з ним пов'язані найнеймовірніші історії.

Смак мускатного горіха впізнаваний: гострий, з ароматними деревними нотками. Приготовані страви з таким горіхом залишають приємне свіже післясмак. Мускатний горіх аромат придбав пекучо-пряний, з відтінками кардамону і кориці. Із-за сильного аромату мускатний горіх відомий у всьому світі. Вважається, що запах мускатного горіха передає його силу і ароматичну індивідуальність. «Дихання» горіха дарує сили простору і людині.

Мускатний горіх надає приголомшливий ефект: тонізуючий, стимулюючий, зігріваючий і піднімає настрій. Це властивість горіху надає серотонін — «гормон радості». Листя мускатного горіха мають темно-зелений колір зверху і білий - знизу. Вони цілісні і чергові, позбавлені прилистків. Саме в пазухах таких незвичайних листя розташовуються суцвіття з дрібними білими квітами, утворюють плоди горіха.

Калорійність 100 г горіха — 556,3 ккал, а харчова цінність: білки — 20 г, жири — 50 г, вуглеводи — 7 грамів

Корисні властивості

Мудрі тибетські ченці завжди вважали, що будь-яка рослина має свою енергетику. Тибетський Медичний Кодекс свідчить: усе, що росте на землі, повинне використовуватися як ліки. У правильності цього висновку переконує нас і мускатний горіх, властивості якого відображені в унікальному старовинному рецепт еліксиру молодості. Кажуть, що приймаючи це зілля, людина проживе довге щасливе життя, забуде про свої хвороби, відчує приплив сил, отримає додаткову життєву силу.

Складу еліксиру: 100 мл лимонного соку, склянку меду, 2 ст. ложки оливкової олії, 0,5 ч. ложки тертого мускатного горіха.
Як приймати: при сході сонця по одній чайній ложці натщесерце. Але мускатний горіх використовувався не тільки в чарівних зіллях.

Застосування

Корисні лікувальні властивості горіха використовуються медициною. Але основне призначення мускатного горіха приправи, звичайно, в кулінарії.

Мускатний горіх добре поєднується з імбиром, корицею, перцем, гвоздикою. Використовуються в поєднанні, ці прянощі можуть замінити один одного, у тому числі і пряний горіх. Цікава суміш прянощів — гвоздика з мускатним горіхом. Як ви пам'ятаєте, Молуккські острови славляться мускатним і гвоздиковим деревами. Але не тільки спільна батьківщина і яскраві аромати двох прянощів з'єднали смаки і запахи різних рослин в один прекрасний дует. Виявляється, поєднання несхожих запахів пояснюється наявністю дуже схожих молекул: у гвоздики — основний компонент евгенол, а у мускатного горіха — изоэвгенол. Ось чому два аромату сприймаються один одним, як родичі, а в кулінарних виробах розкриваються в повну міру.

Як вживають мускатний горіх?

Звичайно, в невеликих кількостях (0,1 г на порцію), але з широким спектром застосування: при приготуванні будь-яких десертів, пудингів, варення, випічки, компотів. Мускатним горіхом ароматизують овочеві салати, супи, картопляне пюре, рагу з овочів, м'ясні та грибні страви, соуси, рибні страви, юшку. В Європі популярно ефірне масло квітки мускатного горіха — мациса. Мацис спеція чудово поєднується з будь-якими тертими горіхами. У кулінарії використовується мускатний горіх мелений. Досить міцну шкірку горіха не так легко подрібнити. Тому пропонуємо кілька порад.

Як молоти

1. Горіх потрібно розколювати на дрібні шматочки, покласти в кавомолці або млин і змолоти. У продажу є спеціальні млини для горіхів, спецій і мускатного горіха.
2. Горіх можна натерти на дрібній тертці з міцними і гострими зубчиками. Добре для цих цілей підходять ножі для зняття цедри Microplane / терка.
3. Залишився горіх не бійтеся відкласти до наступного разу, т. к. термін зберігання продукту досить великий — до 9 років.

Кефір з мускатним горіхом

Мускатний горіх мелений знадобиться вам, якщо ви приготуєте дуже цікавий напій — Мускатний горіх з кефіром.При дотриманні норм застосування мускатного горіха, напій принесе тільки користь:

  • незначний вміст білка не допускає утворення жирових відкладень, напій можна включати в дієту бажаючим схуднути;
  • мускатний горіх з кефіром рекомендується людям «зниженого харчування» при нестачі в харчуванні жирів, білків і вітамінів;
  • кефірні палички в тандемі з мускатним горіхом сприяють нормалізації травлення;
  • мускатний горіх посилює роботу шлунка і сприяє очищенню організму;
  • кефір повний жиророзчинними вітамінами, мікроелементами і білком

Дуже смачним виходить соус, приготований з кефіром і мускатним горіхом. Такий соус виходить з дивовижним ароматом і легким смаком. Інгредієнти: жирний кефір, мускатний горіх, оливковий майонез, сіль, суміш перців, суха паприка, петрушка, базилік і трохи солоних огірочків.

Як приготувати: кефір і оливковий майонез збити міксером, додати всі зазначені інгредієнти. Не забудьте петрушку, базилік і огірки дрібно нарізати. Соус можна використовувати з макаронами, рибою та м'ясом птиці.

Протипоказання

  • Наявність психічних захворювань
  • Розлади нервової системи
  • Вагітність
  • Годування грудьми
 
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner